Rijscholen vergelijken

Autorijschool Idee scoorde in 2021 maar een slagingspercentage van maar liefst 70%! In totaal zijn er 110 examens afgelegd. 75 van de kandidaten slaagden in 1x! 35 kandidaten slaagden na herexamen. Bekijk hier de uitslag: Autorijschool IDEE – CBR

Of je nu kiest voor Rijschool Idee of niet, wij helpen je graag bij het maken van een goede keuze.

Een goede autorijschool:

 • Heeft een goed slagingspercentage. Gebruik de Rijschoolzoeker om erachter te komen wat het slagingspercentage van de rijschool is. Let wel op de verhouding ten opzichte van het aantal afgelegde rijexamens!
 • Werkt met een leskaart waarop je ziet hoe ver je bent met je opleiding.
 • Maakt duidelijke afspraken bij het uitvallen van een rijles, instructeur of lesauto.
 • Legt uit waarom het goed is om een tussentijdse toets te doen bij het CBR.
 • Laat je pas op examen gaan als je veilig en zelfstandig rijdt.
 • Laat jouw instructeur meerijden (*) met de tussentijdse toets en het examen; zo kan hij je beter helpen met het vervolg.

(*) Helaas kan de instructeur sinds 18 mei 2020 niet meerijden vanwege de coronamaatregelen. Dit geldt tot er weer meer dan 2 personen in een auto mogen zitten.

 • Werkt met instructeurs die wettelijk het recht hebben om rijles te geven. Dat kun je zien aan de WRM-bevoegdheidspas.
 • Hier kun je checken of je instructeur bevoegd is om les te geven.
 • Controleer of de naam van de rijschool dezelfde is als de naam op de lesauto én de naam waaronder de rijschool staat ingeschreven bij het CBR. Zo voorkom je verrassingen bij je examen, omdat dit door het CBR als eis wordt gesteld en wordt gecontroleerd.
 • Een deel van de rijscholen in Nederland is aangesloten bij een van de volgende rijschoolbonden: BOVAG, FAM, RVB. Om hierbij aangesloten te zijn, moet een rijschool voldoen aan verschillende kwaliteitseisen.
 • Het is goed om de prijzen van rijscholen met elkaar te vergelijken. Bij de ene rijschool krijg je meer waar voor je geld dan bij de andere. Zie ook de tip Wat kost een rijbewijs halen?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een autorijschool?

Een goede rijopleiding is de basis voor een veilige toekomst op de weg. Het gaat erom dat je verantwoord leert rijden en niet dat je `even` het rijbewijs haalt. Wees kritisch bij het kiezen van een rijschool !  De ene rijschool geeft veel meer waar voor je geld dan de andere. Rijschool Idee geeft graag antwoord op een aantal belangrijke vragen. Stel deze vragen altijd bij het maken van je keuze! Of je nu kiest voor Idee of niet.  Hier lees je wat je van Autorijschool Idee kunt verwachten.

Antwoord op de belangrijkste vragen

Welke afspraken zijn er bij het uitvallen van een rijles, een instructeur of een lesvoertuig ?

Als er een les uitvalt krijg je zo snel mogelijk bericht. De les wordt zo spoedig mogelijk ingehaald. Ben je zelf verhinderd? Laat het dan zo spoedig mogelijk weten, in ieder geval 24 uur voor de aanvang van de les. We maken dan gewoon zo snel mogelijk een nieuwe afspraak om deze les in te halen. Laat je het niet binnen 24 uur weten, dan ben ik genoodzaakt de leskosten in rekening te brengen.

Hoe zijn de lessen opgebouwd?

De lessen worden gegeven volgens de RIS-methode.(Rijles In Stappen). Je gaat steeds een stap verder als je de vorige stap beheerst. Deze stap voor stap aanpak zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent in het verkeer. Ook leidt dit tot een hoger slagingspercentage.

Heb je les van een vaste instructeur?

Je hebt altijd les van dezelfde instructeur. Het is ook beter dat je een vaste instructeur hebt, omdat deze precies bekend is met de voortgang van je rijvaardigheden en goed kan inspelen op aandachtspunten tijdens de rijlessen.

Heb je een vast lesvoertuig?

Ja hoor, je rijdt in een Volkswagen Golf. Het is gewoon prettig als je altijd in dezelfde auto lest en ook hierin je examen doet. Je raakt sneller vertrouwd met de auto, zodat je je aandacht nog meer kan focussen op het verkeer.

Is de instructeur bereid om mee te rijden tijdens het examen? 

Wij rijden altijd met je mee, tenzij je dit niet wilt natuurlijk.

Gebruikt de rijschool een instructiekaart? 

Op deze instructiekaart hou ik de voortgang van de opleiding bij. Zo zie je precies hoever je gevorderd bent, waar de volgende les over gaat en waar extra aandacht voor nodig is.

Kan ik ergens te weten komen of mijn rij-instructeur bevoegd is om rijles te geven?

Vraag je rij-instructeur naar zijn WRM-certificaat. Ook het IBKI kan je informeren over de afgiftedatum en/of geldigheid van WRM-certificaten. Kijk hiervoor op ibiki.nl“.

Wat kost een rijles?

Vergelijk de prijzen van verschillende rijscholen. Houd daarbij rekening met de duur van de lessen. En let vooral op de kwaliteit. De prijzen van rijschool Idee vindt je hier. Gemiddeld hebben jongeren in de leeftijd tussen 16,5 en 24 jaar zo’n 40 uur rijles nodig. Er zijn mensen die met 30 klaar zijn, maar meer dan 50 uur komt ook voor!

Hoe kan ik mijn slagingskans voor een rijexamen vergroten? 

Ja, je maakt meer kans met een tussentijdse toets. Het afleggen van een tussentijdse toets bij het CBR verhoogt de kans dat je slaagt voor het rijexamen. 

Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Dit is een veelgehoorde vraag. Gemiddeld hebben jongeren in de leeftijd tussen 16,5 en 24 jaar zo’n 40 uur rijles nodig. Er zijn mensen die met 30 klaar zijn, maar meer dan 50 uur komt ook voor!