Nuttige tips

Tips die helpen om snel je rijbewijs te halen!

Tips voor het Examen.

Als je klaar bent voor het afleggen van je rij-examen, bereid je dan nog eens extra voor. Dat kan met deze tips die wij graag met je delen. Het is goed te weten wat je kunt verwachten op het examen.

Allereerst maak je kennis met je examinator. Hij gaat je uitleggen hoe het examen gaat verlopen. Zorg dat je de uitnodiging voor je examen, je identiteitsbewijs en het (ingevulde) formulier Zelfreflectie bij je hebt. Uiteraard wordt ook gecontroleerd of je wel geslaagd bent voor je theorie.

Op het parkeerterrein doe je de ogentest. Je moet een kenteken kunnen lezen op een afstand van 25 meter. Ook kan de examinator wat vragen stellen over de auto. Je kunt gevraagd worden naar bijvoorbeeld de betekenis van lampjes op je dashboard of je moet de motorvloeistof controleren.

De examenrit duur ongeveer 35 minuten. Je wordt gevraagd naar een bepaalde bestemming te rijden. Een deel zelfstandig en een deel op aanwijzing van de examinator. Hij let op een aantal dingen: kijkgedrag, voertuigbeheersing en natuurlijk ook voorrang verlenen. Ook kijkt hij of je wel veilig rijdt.

Bekijk deze video met 7 belangrijke tips!

Tips voor rijexamen
klik op de afbeelding voor het afspelen van de video

De uitslag krijg je na afloop van de rit te horen in het CBR examencentrum Als je geslaagd ben kun je de volgende dag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Als je gezakt bent, krijg je te horen op welke punten je nog moet investeren en oefenen. Het advies is om zo snel mogelijk weer met lessen te beginnen. Het her-examen verloopt hetzelfde als het examen.